Veckans Soulfood: December

Veckans Soulfood: December

 img_4430

Hej.

Nu upphävs tystnaden här med ett tappert snöblandat ljus på vackra, tappra december månad. Jag har spenderat de senaste två månaderna på resande fot i Asien. Studerat Yoga Therapy på Koh Phagnan och låtit livets flöde visa mig vägen på Bali. Landar tillbaka i en delvis skimrande vintervärld, delvis en blaskig asfaltskyla. Snopet, uppenbart men bekvämt på sätt och vis. Det är med rinnande vatten i världskvalitet och utrymme. Påminns om tapperheten vi tvingas på när Sverige träder in i sina kallaste månader. För det är inte lätt att klä på sig fyra lager och gå runt och längta efter en varm kram.

När temperaturen sjunker träder vi naturligt in i ett tillstånd av kontraktion, ungefär som en undermedveten fysisk kamp. Vi måste hålla oss varma för att överleva, en automatisk anspänning intar kroppen – det är inte läge att slappna just nu. Dessutom kan mörkret göra oss extra trötta, kreativiteten kan kännas svårfångad och det kan vara svårt att hitta glöden för att få saker gjorda.  Hur kan vi hitta tillbaka till balansen mellan vårt  parasympatiska och vårt sympatiska nervsystem?

Känner du att decembers mörker och (jul)stressen tar mycket energi?

Här är några enkla värmande tips för att klara kylan & mörkret:

YOGA – Ett fantastiskt verktyg att hitta tillbaka till lugnet. Hitta den typ av yoga som passar dig, en sak att ha i åtanke är att lugnare typer av yoga såsom Yinyoga kan vara extra gynnsamma just nu. En regelbunden yogapraktik stärker immunförsvaret och är effektivt för att hålla förkylningar borta.

Exempel på bra asanas för vintertider är Paschimottanasana (sittande framåtfällning/caterpillar pose), Trikonasana (triangeln), Sarvangasana (skulderstående), Bhujangasana (kobran), Dhanurasana (bågen) och Shalambasana. Dessa asanas hjälper immunförsvaret genom stretch, massage av inre organ, sätter fart på lymfsystemet, förbättrar matsmältningen och cirkulationen.

Tänd ljus, svep in dig i en gosig filt och njut av hur energin runt om ber oss att ta det lite lugnare. Det är okej.

Försök få en daglig dos av naturligt solljus, även minsta lilla hjälper till att stimulera tallkottkörteln som i sin tur hjälper till att producera melatonin, ett hormon som reglerar din sömncykel. Så istället för att ta en extra kaffekopp, prova att ge dig själv en extra dos dagsljus.

Enligt Ayurveda är det viktigt att hjälpa kroppens system genom att äta varm, vällagad och näringsrik mat på vintern. Öka användandet av nyttiga oljor i maten, se vad som händer om kryddar lite mer.

Kramas mer! Fysisk kontakt och närhet lugnar systemet, lossar på kroppsliga, instinktiva muskelanspänningar och ökar dosen av oxytocin, kroppens egna må-bra hormon. Det kan också vara en bra tid på året att basta lite oftare och tex. unna sig en massagebehandling.

img_4603

Samtliga foton: Anna Åkerlund

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *