Veckans Soulfood: Rawblissbollar

RAW.

Det låter rivigt, rått och hälsosamt, eller hur?

IMG_8584

Vad är rawfood? Enligt definitionen innebär det mat/dryck som inte upphettats över 42 grader celsius. Det finns dock definitionsvariationer här precis som med allt annat.

Att baka rawfoodbakverk har blivit mer och mer poppis, särskilt rawfoodbollar. På engelska brukar dessa dadelbollar kallas för blissballs. När jag startade mitt egna lilla företag så tyckte jag att Rawbliss lät kul, så mina bakverk fick gå under det namnet. Det hela var en ordlek med den engelska bemärkelsen blissballs i kombination med just ”raw” som i mitt fall står för det avskalade, naturliga (ekologiskt!) och rena. Så blev Rawbliss verklighet!

Rawfoodbollar, eller i mitt fall – rawblissbollar, är godsaker utan kompromisser som dessutom gör både kropp och själ glada. De är fullpackade av oförstörda vitaminer, enzymer, antioxidanter och fibrer utan att kompromissa med god smak. Högt näringsinnehåll och fantastiskt goda – win, win! Det är inte bara enkelt att svänga ihop egna rawblissbollar, det finns dessutom möjligheter av variera deras egenskaper i det oändliga. Variera dina ingredienser och du kan skapa allt från uppiggande kakaobomber till matsmältningsstimulerande ingefärsbollar. Välj dina favoritsmaker och experimentera med ingredienser utifrån den effekt du söker.

 ”Let food be thy medicine and medicine be thy food.”  

-Hippocrates

IMG_9769

Jag väljer oftast att baka nötfritt för att inte exkludera allergiker. Om du kan planera din bakning så rekommenderar jag blötläggning av nötter och frön för att bryta ned fytinsyran vilken hindrar oss från optimalt näringsupptag. De blir mer lättsmälta och kroppens förmåga att ta upp dess näringsämnen ökar.

Varsågod, ett av mina favoritrecept:

Rawblissbollar med kakao, havssalt och gojibär

2 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl kokosflingor

1 dl kakao

7-10 dadlar

1 msk kokosolja

1 dl gojibär

en nypa havssalt

ev. 1/2 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

Börja med att mixa solrosfrön och pumpakärnor i en matberedare. När de bildar ett grovkorningt mjöl, tillsätt kokosflingor och mixa ihop till en finare mjölmassa. Släng i en matsked kokosolja, kakao, vaniljpulver, havssalt och dadlar. Börja med ca 7 dadlar. Mixa och se hur konsistensen artar sig. Det blir olika varje gång på grund av ingrediensernas kvalitet, matberedarens kapacitet och dadlarnas mjukhet. Smaka av och tillsätt mer dadlar om du vill ha en sötare boll, mer kakao för ökad intensitet, mer kokosolja för ökad krämighet. Kanske behövs en liten skvätt vatten om massan inte håller samman. När du hittat din smakbalans, mixa ned gojibären försiktigt – du vill ha kvar deras form och vackra färg. Kyl smeten i kylskåp 1-2 timmar och rulla sedan bollar av valfri storlek. Lättare att rulla bollar med lätt fuktade händer.  Pudra över kakao och havssalt eller rulla i t.ex kokos, sesamfrön eller vallmofrön.  Klart! Förvaras i kylskåp upp till ca 5 dagar, eller fryses. Risk för att de tar rätt snabbt 😉

Tips: tillsätt en skvätt kaffe eller kaffepulver i smeten! Kaffe är inte raw, men bidrar till en fin smak i kombination med kakao. Andra goda smaksättare är grovt mortlad kardemumma, färskriven ingefära, apelsinskal, kanel, lakritspulver, torkade tranbär eller mullbär.

Happy (un)baking!

 

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *